dietetyka, nietolerancje pokarmowe, odchudzanie, zaburzenia odżywiania, psychodietetyka, Hashimoto, płodność, dietetyk

BADANIE  NIETOLERANCJI POKARMOWYCH          

   

1) Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa (in. alergia typu III, zależna od przeciwciał IgG) to nieprawidłowa reakcja organizmu na pożywienie, która dotyka około 45% populacji.Reakcje te charakteryzuje produkcja przeciwciał IgG oraz stopniowe tworzenie kompleksów antygen – przeciwciało. Przeciwciała klasy G (IgG) tworzą wraz z fragmentami spożywanych pokarmów (antygenów pokarmowych) kompleksy immunologiczne, wywołując przewlekły stan zapalny obejmujący określone miejsce  lub cały organizm.

Pokarmy, na które najczęściej występują negatywne reakcje to : mleko krowie, pszenica, jajka, drożdże i soja.

Do przyczyn powstawania nietolerancji pokarmowej należą: niewłaściwa dieta, obecność pasożytów i drobnoustrojów, nadużywanie leków, zanieczyszczenie środowiska.

2) Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?

Niepokój (ostry lub chroniczny), lęk

Depresja

Zaburzenia koncentracji

Zespół deficytu uwagi (AHND)

Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS/ME)

Astma

Zmiany nastroju i zachowania, nadmierne pobudzenie

Moczenie mimowolne nocne

Wzdęcia, zatwardzenia, biegunki

Wymioty, uczucie pełności

Zapalenie oskrzeli

Celiakia

Mukowiscydoza

Nieżyt nosa

Artretyzm

Fibromialgia

Osłabienie i bóle mięśni

Bóle i zapalenie stawów

Nieżyt żołądka

Bóle głowy

Zapalenie jelit

Bezsenność

Zespół hiperaktywności

Zespół jelita nadwrażliwości (IBS)

Świąd skóry, trądzik, suchość skóry, pokrzywka, atopowa zapalenie skóry

Zespół złego wchłaniania

Migrena

Zaburzenia snu

Zatrzymywanie wody w organizmie

Nadwaga lub niedowaga

3) Czym jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa (alergia typu I in. alergia prawdziwa, zależna od przeciwciał IgE) to nie to samo co nietolerancja pokarmowa. Reakcje tego typu charakteryzuje produkcja przeciwciał IgE, produkcja histaminy oraz innych mediatorów chemicznych na skutek narażenia na działanie alergenu.

Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu (najczęściej orzeszków ziemnych, orzeszków brazylijskich, migdałów, jaj, mleka, ryb, skorupiaków) występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy alergii pokarmowej: kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty a czasami nawet śmierć w wyniku wstrząsu anafilaktycznego,występują zazwyczaj w przeciągu kilku minut do dwóch godzin od spożycia czy wejścia w kontakt z alergenem.

4) Dlaczego warto wykonać test?

Jeżeli istnieje podejrzenie, że stosowana dieta może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, najłatwiejszym sposobem, aby się
o tym przekonać, jest wykonanie testu na nietolerancję pokarmową. Po spożyciu posiłków często występują tzw. ‘’reakcje opóźnione’’- objawy związane z nietolerancją pojawiają się po kilku godzinach do 3 dni, co utrudnia określenie szkodliwego pokarmu (np. mleko czy chleb spożyte jednego dnia mogą powodować bóle stawów trzy dni później). Wykonanie testu umożliwia jego identyfikację.

5) Jak leczyć nietolerancję pokarmową?

Jedną z najskuteczniejszych metod leczenia objawów nietolerancji pokarmowej jest dieta eliminacyjna. Czasowe wykluczenie
z diety produktówszkodliwych, przy jednoczesnym zastąpieniu ich innymi z tej grupy:

  • ułatwia regenerację sił odpornościowych układu immunologicznego organizmu;

  • wycisza reakcje alergiczno – immunologiczne;

  • zmniejsza przepuszczalność bariery śluzówki jelita dla innych pokarmów (nowych alergenów);

  • poprawia wchłanianie witamin i składników mineralnych z pożywienia;

  • przywraca tolerancję na pierwotnie szkodliwy pokarm.

           Oferuję pomoc w określeniu i wprowadzeniu indywidualnego modelu żywieniowego, diety przeciwzapalnej.

6) Jak przygotować się do badania?

Pacjent może mieć wykonane badanie w dowolnym czasie w ciągu dnia, bez konieczności bycia na czczo. Należy pamiętać
o odpowiednim nawodnieniu organizmu.

7) Jak wygląda badanie?

Test FoodDetective Professional jest to jakościowy ambulatoryjny test typu elisa badający podwyższony poziom przeciwciał IgG. Badanie jest wykonywane z 50 µl krwi popranej z opuszka palca. W przeciwieństwie do tradycyjnej metody pobrania krwi żylnej, pobrani krwi włośniczkowej jest praktycznie bezbolesne. Wynik uzyskuje się po 40 minutach. Pacjent otrzymuje wynik wraz z opisem i interpretacją drogą mailową w ciągu dwóch dni.

8) Uwagi przed wykonaniem badania

Przed wykonaniem badania należy uwzględnić następujące czynniki:

  • wiek pacjenta – wiek poniżej 3 roku życia jest przeciwwskazaniem (w wyjątkowych sytuacjach badanie można wykonać po 12 miesiącu życia);

  • leki antyhistaminowe – nie są przeciwwskazaniem do wykonania badania;

  • antybiotykoterapia –  nie jest przeciwwskazaniemdo badania. Wyjątkiem są antybiotyki (np. cyklosporyna) mające właściwości immunosupresyjne;

  • zaburzenia krzepnięcia krwi są przeciwwskazaniem (z powodu bezpieczeństwa). Choroba zakrzepowa krwi oraz leki przeciwzakrzepowe nie wpływają na wynik testu;

  • dieta eliminacyjna – rygorystyczna eliminacja antygenu z diety powyżej 3 miesięcy może wpłynąć na wyniki badania;

  • leki/terapie obniżające lub zmieniające pracę układu odpornościowego – przeciwwskazaniem do wykonania badania jest przyjmowanie wysokich dawek leków sterydowych lub innych obniżających pracę układu odpornościowego. W razie wątpliwości należy wykonać badanie całkowitego stężenia IgG;

  • celiakia

  • immunoterapia alergenowa (odczulanie) – należy uwzględnić rodzaj alergenu na  który pacjent był odczulany np. odczulanie na roztocza kurzu domowego powoduje wynik fałszywie dodatni dla skorupiaków.

Test FoodDetective Professional  (46 produktów) cena: 450 zł – w cenie koszt wizyty 60 minutowej oraz przesłanie wyników wraz z opisem i interpretacją.

Inne  proponowane badania laboratoryjne:

FoodPrint 160 Vegetarian , FoodPrint 220+, FoodTest 40, FoodTest 110, Testy Candida albicans IgM i IgG


Candida to forma drożdżaka, który w zdrowym organizmie nie powoduje żadnego problemu. Jeśli w organizmie wystąpi zaburzenie równowagi probiotycznej, Candida rozpoczyna przekształcanie się w patogenny prowadzące do rozwoju kandydozy, która jest spowodowana przez wzrost głównie Candida albicans. Czynniki, które przyczyniają się do rozrostu Candida to: antybiotyki, doustne środki antykoncepcyjne, leki steroidowe, więcej niż jedna ciąża, palenie tytoniu i nadmierne spożycie cukru.

Przerost Candida może powodować: zmęczenie, bóle mięśni i stawów, bóle głowy, biegunkę, zaparcia, nudności, wzdęcia po jedzeniu, depresję, niepokój, drażliwość, zmiany nastroju, problemy z koncentracją, nawracające zapalenia pochwy, zaburzenia miesiączkowania i niepłodności, alergie, wysypki, trądzik, zapalenia gardła i ucha, hipoglikemię.

Celiakia Test-Screening – test służy do diagnostyki celiakii, badając trzy klasy przeciwciał IgA, IgG i IgM.

Celiakia to choroba trzewna, która niszczy jelito cienkie i zaburza wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Osoby, które chorują na celiakię nie tolerują glutenu. Kiedy osoba z celiakią spożywa lub korzysta z produktów zawierających gluten, jej układ odpornościowy reaguje uszkodzeniem lub zniszczeniem kosmków jelitowych – człowiek staje się niedożywiony, bez względu na to, ile spożywa żywności.

W przypadku wyboru testu innego niż FoodDetective Professional, pobierana jest krew z palca a czas oczekiwania na wynik wynosi od 5 – 12 dni roboczych. W razie wątpliwości dotyczących wyboru testu, zapraszamy na konsultacje w celu doboru testu odpowiadającemu indywidualnym potrzebom.