dietetyka, nietolerancje pokarmowe, odchudzanie, zaburzenia odżywiania, psychodietetyka, Hashimoto, płodność, dietetyk

Orzechówka

Orzechówka

Produkcję orzechówki czas zacząć i nie musi mieć ona okropnego smaku 😉
O zastosowaniu orzecha włoskiego w ziołolecznictwie, wspomina min. prof. Ożarowski. Wyciągi z liści lub naowocni orzecha włoskiego stosuje się doustnie:
– w stanach nieżytowych przewodu pokarmowego;
– w biegunce na tle bakteryjnym;
– bolesnych wzdęciach;
– zatruciach pokarmowych;
– owrzodzeniu jelita grubego;
– krwawieniach w przewodzie pokarmowym;
– pomocniczo w czerwonce (dyzenterii) i durze brzusznym.
W połączeniu z innymi ziołami stosuje się go w;
– stanach przedcukrzycowych i w początkach cukrzycy;
– pomocniczo w niektórych schorzeniach układu limfatycznego na
tle gruźliczym i nowotworowym;
– zwiększonej laktacji u kobiet.
– chorobach skórnych (egzemach, trądziku, liszajach);
– żylakach odbytu i podudzi;
– zapaleniu sromu i pochwy;
– potliwości nóg;
– zapaleniu jamy ustnej.
– do celów kosmetycznych w podrażnieniu skóry, zaczerwienieniu, świądzie, opryszczce, zapaleniu ropnym i innych.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *