dietetyka, nietolerancje pokarmowe, odchudzanie, zaburzenia odżywiania, psychodietetyka, Hashimoto, płodność, dietetyk

Warto wzbogacić swój jadłospis o sałatkę z makreli.

Warto wzbogacić swój jadłospis o sałatkę z makreli.

W okresie jesienno – zimowym warto wzbogacić swój jadłospis o sałatkę z makreli.
Zawarty w jej mięsie selen, korzystnie wpływa na odporność organizmu, natomiast miedź wykazuje właściwości antybakteryjne. Makrela stanowi dobre źródło białka oraz kwasów tłuszczowych omega 3 – działających przeciwzapalnie. Składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo oraz witaminy B12, A, D3, dodatkowo sprawiają, iż staje się ona godnym uwagi elementem diety.
Dodatek niskokalorycznej roszponki nadaje sałatce lekko orzechowy smak i działa uspokajająco. Spożywanie roszpunki jednocześnie pobudza trawienie i wspomaga odporność organizmu, zapobiega rozwojowi nowotworów.
Warto zwrócić uwagę na czarną oliwkę charakteryzującą się wysoką zawartoścą witaminy E. Posiada ona cenne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy seler naciowy wykazuje korzystny wpływ na wygląd naszej skóry oraz włosów. Dodatek ten charakteryzuje się specyficznym smakiem, usuwa toksyny z organizmu, a dzięki błonnikowi – zapobiega zaparciom.
Wśród wszystkich warzyw, ze względu na bogatą zawartość witaminy C, czerwona papryka zajmuje czołowe miejsce. Spożywanie sałatki z jej dodatkiem wzmacni naszą odporność a ‘’przy okazji’’ pomoże w walce ze zmarszczkami.
Uzupełnienie posiłku w oliwę z oliwek obniż poziom ‘’złego’’ cholesterolu, dostarczy kwasu oleinowego, stosowanego w profilaktyce zachorowań na astmę oraz alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa.To bezcenne źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K) oczyszcza
i reguluje procesy trawienia, wyrównuje poziom cukru we krwi, pomaga przy stwardnieniu tętnic, kamicy żółciowej, owrzodzeniu żołądka a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników.

Serdecznie polecam !

SAŁATKA Z MAKRELI ‘’na odporność’’
Składniki:
• ½ szt. wędzona makrela
• 1 łyżka oliwa z oliwek Extra Virgine
• 5 szt. oliwki czarne bez pestki 
• 1/3 szt. papryka czerwona
• 2 garście roszponka
• ¾ łodygi seler naciowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makrelę podzielić na cząstki, seler naciowy pokroić na drobne kawałki a paprykę w paseczki. Wymieszać wszystkie składniki.
Czas przygotowania: 15 minut



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *